zondag 14 december 2014

De herkomst van de kunstenaars familie Katelaan / Catelaan _ Deel II_Venray

Om meer te weten te komen over de lotgevallen van de familie Katelaan besloot ik het Gemeentearchief van Venray te bezoeken.

Om vast te stellen wanneer die naam voor het eerst vermeld wordt werd begonnen met het doorspitten van de diverse belastingregisters die het archief rijk is.[1]

Op die wijze werd vastgesteld dat er al vanaf 1687 ene Jacobus én een Johannes (Jan) Catelaen in Venray woonde. In 1702 is Johan schijnbaar overleden en wordt daarna zijn vrouw als weduwe vermeld.

Bij het doornemen van die registers wordt duidelijk dat Jacobus een bepaalde status genoot.

Hij wordt merendeel genoteerd met de toevoeging Sr. of Monsr. en zijn vrouw wordt betiteld als Juffrouw, dit terwijl bij het merendeel van de personen in Venray de echtgenote te boek staat als 'die vrouw', laat staan dat de man des huizes een toevoeging 'genoot'. Jan wordt eerst nog zonder een toevoeging vermeld maar later zien we bij hem ook Sr. staan.


Hierbij als voorbeeld en inschrijving van beide Catelaens uit 1694 [2]:

5 Jaar later leren we wat meer over de samenstelling van het gezin van Jacobus de 'beldtsnijder' als hij weer aangeslagen wordt [3]:


Ditmaal heeft hij naast een dienstmeid ook nog twee knechten inwonend en tevens woont zijn schoonmoeder in, die dan ook soms te 'Graef' verblijft. Met Graef wordt zeer zeker Grave bedoeld.
 
In datzelfde kohier staat ook Jan Catelaen met zijn vrouw, dienstmeid en een 'winckel' vermeld. Later zullen we zien dat zijn vrouw als weduwe de winkel doorzet.
 
Nu staat vast dat Jacobus een beeldhouwer was. Maar zal er nog iets tastbaars aanwezig zijn? Mijn fantasie ging direct uit naar de prachtige beelden en kerkinterieurs en toen ik in hetzelfde archief het boek 'Sevenum en zijn kerk' [4] doorbladerde trof ik een verbazingwekkende verwijzing aan:
 


 
 
 
 
 
 

 

Heilige Sebastianus beeld te Sevenum

 


Zou het echt Jacobus zijn geweest die veelal voor de Sevenumse kerk die opdrachten met prachtig resultaat vervaardigde? Het kan natuurlijk goed zijn dat hij vanuit Antwerpen contacten legde met Noord Limburg en zich uiteindelijk vestigde in Venray?




NOTEN:

[1] Dr. H.P.H. Camps, Inventaris van het archief van de gemeente Venray tot 1798, inventarisnummers 291-350.
[2] Idem, inventarisnummer 412, Capitatie en beesten kohier.
[3] Idem, inventarisnummer 413, idem, 1699.
[4] Bladzijde 180, 181 en 261.


 

 

Giorgio Zanoli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten